Diamant salihu linda
Diamant salihu linda

Diamant salihu linda /\ Nettoyage au karscher av Keny Arkana var låten som utlöste de franska upploppen året efter upploppen.

använda

Sarkozys tal där han föreslog att man skulle använda högtryckstvätt för att städa upp “skräpet” i Paris norra förorter inspirerade till termen.

anledningarna

Protester var vanliga i Kosovo när mina föräldrar var unga, men anledningarna till att gå ut på gatorna var väldigt annorlunda än i förorterna till Frankrike och Sverige.

Serbiens president Milosevic siktar på att återta kontrollen över den kommuniststyrda serbiska provinsen Kosovo efter tillträdet 1989.

Trots att 90 % av invånarna är kosovoalbaner, den etniska grupp som jag tillhör, betraktar Milosovic den södra regionen som helig serbisk jord.

Regering, skolor, polis och statligt ägda företag sparkas alla av Milosovic-administrationen. Serber från andra håll i Jugoslavien uppmanas att flytta till Kosovo för att fylla tomrummet efter att den albanska arbetsstyrkan lämnat.

Serber är också skyldiga att undervisa barn i serbiska, snarare än albanska, som är deras modersmål.

På grund av detta instruerar utvisade albanska lärare nu elever i sina egna hem och i provisoriska klassrum. Som en apartheid i Europas centrum har man beskrivit hur kosovoalbanerna behandlas.

På grund av detta har tusentals människor, inklusive min far, gått ut på gatorna för att protestera. När Jugoslavien styrdes av den serbiska regimen hade folket i Jugoslavien fått nog och krävde självständighet.

Demonstranter möts av våldsamt våld och många kosovoalbaner döms till fängelse till följd av sin aktivism. Det finns inget annat alternativ för de hundratusentals människor som tvingas fly landet.

En av dem är min far. Han söker skydd i Sverige.

Under loppet av 1991 hade jag inte sett honom på mer än ett år. Brev från honom till oss har skickats tillbaka eftersom de inte kunde ta sig in i Kosovo.

Vår by har ingen telefon, så vi hörs bara sällan när vi reser till stadens telefonväxel, där man riskerar att bli häktad och förhörd av serbiska poliser.

Diamant salihu linda

Det är min farfar, i slutändan, som tröttnar på att vänta på svar från den svenska regeringen. Det blir allt farligare i Kosovo och i hela Jugoslavien, och min lillasyster, jag och min mamma kommer att behöva fly till ett säkert område.

Av den anledningen kör morfar oss tre norrut i början av juli 1991. Det är en sång som jag, som så många andra barn som tar samma resa, sjunger på bussen medan jag gråter. Det är en sång för vårt hemland, som vi måste lämna, men som vi aldrig någonsin kommer att glömma,

Om du är Kosove, då är du Nana, eller hur? Du borde ha sett min mamma uppträda i Kosovo tillsammans med den välkända albanska sångerskan Shkurte Fejza.

Kosove nana ime 1989 av Shkurte Fejza är musiken du lyssnar på.

Vid samma tidpunkt förra året syns kravallutrustad polis patrullera på Husbys gator, där bilar hade satts i brand. Stenar, splitter och stickvapen kan skada oss, därför måste vi bära hårda hattar och västar för att skydda oss själva. Jag kan inte tro vad jag ser.

I likhet med upploppen i franska förorter verkar det som om en polisinblandning var gnistan som tände Husbys upplopp.

Många av upprorsmakarna, som Mohamed och hans kompisar i Frankrike, är missnöjda med det nuvarande tillståndet.

Missnöje med den höga arbetslösheten, trångboddheten, polisens hårda arbete och under lång tid lågpresterande skolor som årligen har hundratals unga från kvarteret som inte går ut gymnasiet är samma gamla vi och dom-retorik.

Invånare som har sett förlusten av viktiga samhällstjänster i decennier är synbart irriterade. Du hittar dem på posten, arbetsförmedlingen, Södertidsverket, banken och kommunhuset.

Ett år efter Husbykravallerna skulle dessutom Järvapolisen läggas ner igen. Det är en avgång av poliser som tidigare hållit ett vakande öga på kvarterets springpojkar och seniorgangsters.

Det har också skett en liknande uppdelning av samhällen på landsbygden.

Men vilka återverkningar skulle det få i ett avlägset och etniskt homogent område där många människor inte talar svenska, är analfabeter och har liten tilltro till myndigheter?

Invånare, poliser, socialarbetare och andra statliga myndigheter Ett beslut att lämna segregerade regioner var en tragedi, eftersom det tillät rivaliserande krafter att bedriva öppen narkotikahandel och ta över polisens monopol på våld, sa jag.

Med ord från en äldre Rinkebyman som överlevde det somaliska inbördeskriget:

Diamant salihu linda
Diamant salihu linda

By Wishful