Evert taubes fru
Evert taubes fru

Evert taubes fru /\ Datum och plats för Taubes födelse är okända. Efter några dagar gav sig han och hans mamma Julia iväg till Vinga på deras jungfruliga äventyr. Hans pappa Carl Gunnar är fyrvaktare där.

mängd


Det här var Everts hem som barn. Förutom musik njuter familjen av en mängd andra kulturella sysselsättningar. De sjunger det hela tiden, från psalmer till folkmusik till rimhistorier till sjömanslåtar. Fyra hjälpare och piloter arbetar också på ön.

hushållen

En liten skola med tio till tolv barn kan betjänas av de fyra hushållen. Carl Gunnar Taube, belägen i Göteborg, utnämndes till överman 1903.

Efter några år på vre Spannmlsgatan flyttade familjen till Varvet Kusten, disponentbostaden.
Evert skickas till Malmö 1904 av sin farbror Axel Taube.

Som förälder till tonåringar ansågs han vara strikt men rättvis. Det finns också lite avkoppling för familjen nu när det är tretton barn! Evert är med i kören på Borgarskolan i Malmö.

Redan innan han kom till Vinga hade Evert en naturlig talang för att teckna och måla. Träffar kusin, konstnären Mathias Taube i Malmö och blir ännu mer intresserad. Evert har nu kommit överens med att han vill göra karriär även som artist.

Väl i Göteborg skrevs Evert Taube in på Latinskolan, där han stannade resten av sitt liv. Förutom aritmetiken klarar han sig bra i skolan.

Fadern går med på att låta sin son ta semester från skolan. På Stora Teatern kommer teatermålaren Andrésen att undervisa honom, medan på Valand kommer den berömde Carl Wilhelmsson att undervisa honom nattlektioner.

Trots detta är Evert inte på bra humör. Från sin pianolärare stjäl han 18 kronor, och han flyr till Stockholm.

Evert Taube kliver av tåget i Stockholm tidigt en julimorgon 1907. Han tar en tupplur på en bänk på Klara kyrkogård för att han är sliten.

En porträttrelief på graven han sov bredvid hälsar honom på morgonen. En enorm tyngd har lyfts från Sergels axlar av Bellmans död. Evert har andra tankar om att fly och känner skuld för det.

Det här kommer att bli svårt för Evert att hantera. Måla och teckna är hans två favoritsysselsättningar.

En kinesisk konstnär, han umgås med andra konstnärer på Djurgrden, sover ibland ute på klippan, äter från kungens trädgård och badar i Värtan.

Evert taubes fru

Han strävar efter att komma in på Konsthögskolan, så han går till målaren Prins Eugen för att visa upp sitt verk.” Efter att ha sett honom rekommenderar prinsen honom i ett brev.

Med detta beger sig Evert till Baron Cederströms Akademi för att träffa honom Han får också några positiva nyheter: Han kommer att kunna börja lektioner på akademin i höst, men hans far måste ge honom klartecken.

Carl Han anser att Evert är för ung och omogen för att kunna lita på, och Carls pappa håller inte med. Istället ger han Evert två alternativ: gå tillbaka till skolan eller gå till sjöss. Till slut bestämmer sig Evert för att gå för sjön.

s/s australisk rekryt Evert Taube den 25 maj 1908 i Göteborg. Rutten från Kapstaden till Australien inkluderar ett stopp i Ceylon. Suezkanalen användes för att gå tillbaka till England.

s/s Norge tar honom med på sin nästa resa som lättmatros. Fartyget hette s/s Verdandi från december 1908 till mars 1909, och återigen från mars till juni 1909.

Året därpå gör Evert ett nytt försök att leva ett konstnärsliv i Stockholm, men misslyckas också. Han flyttade till London vintern 1910 för att studera konst.

Men återigen torkar bankkontot. När s/s Princess of Wales anländer till Buenos Aires i april hyr han en hytt ombord på hjulångaren.

När Per-Evert Taube föddes var han föräldrarnas första barn. Han är född i Kalifornien och immigrerade till USA 1926 och flydde 2009.

Flera år efter Per-Evert kom Rose-Marie, som tragiskt nog dog samma år som hon föddes. Ellinor följde efter två år senare och 1934 kom Sven-Bertil Taube.

Precis som sin pappa är han både musiker och skådespelare. Han har fått en mängd beröm och priser genom åren för sitt arbete med otaliga inspelningar, TV-program och filmer.

Sven-Bertil Taube har de senaste åren blivit känd som medlem i bandet So Much Better 2015.

Trots sin ringa ålder är Evert mycket erfaren. Han är hemma i de intellektuella tillhållen i Buenos Aires, där han tillbringar mycket av sin tid på kaféer.

Han är medlem i “Vida Nueva”, en ny kulturell grupp, och har fått ett illustrationsjobb för Atalanta, en litterär tidskrift.

De medel som finns är dock otillräckliga och det är upp till Evert att komma med en lösning. Som lantmätare och personaladministratör får han arbete på kanalbygget i Pampas.

Det är inte lätt att försörja sig i ett av kanalhusen. Evert har svårt att relatera till sina arbetskamrater och han skriver vemodiga brev till sin familj.

Evert taubes fru
Evert taubes fru

By Wishful