Monia sjöström
Monia sjöström

Monia sjöström /\ En konsert på Gotland i augusti förra året slutade med att frontmannen Olle Jönsson fördes till sjukhuset, vilket tvingade bandet att ställa in sina återstående datum.

Senare upptäcktes att sångaren hade smittats av salmonella.

I semifinalen av “On the track” fick han sitta på en stol på scenen eftersom han var gästsångare med Amason.

Olle Jönsson

Det verkar som att jag har ett problem. – Det är ett och ett halvt år sedan jag fick salmonella, och det är fortfarande envis och kan sprida sig till lederna. Olle Jönsson säger att han blir bättre, men om han måste stå en längre tid blir det svårt.

förmågan

– Min läkare har gett mig kortisoninjektioner i mina knän, och de har hjälpt mycket. Problemet är att du inte längre är 20. Men så länge du har förmågan att tala kommer du att klara dig.

Hur är det när du spelar med Lasse Stefanz?

– Ibland, men när musiken är lite mer upbeat, försöker jag resa mig och dansa. Att sitta ner till en låt som “Ballad of a Gypsy Queen” får mig att känna mig väldigt bekväm.

I sina ballader tenderar Eagles att ta mycket tid att sitta ner. Jag måste vänta tills jag lagligen kan använda en rollator för att komma in på scenen, men när jag är det, så kommer jag att göra det.

För flera år sedan hade Olle Jönsson så ont att han valde att injicera kammen av en tupp i knäna när kortisonet inte fungerade.

Sedan dess har jag inte känt det alls. Han säger att smärtan tidigare satt framför knäna, men nu är den i ryggen.

– Det framgår dock att man inte längre är berättigad till bidrag för tuppkam eftersom de inte kan bevisa att det är nyttigt.

Det enda sättet att få det nu är att betala för det. När det gäller behandling av hästar kan jag intyga dess effektivitet, och jag är säker på att många andra kan intyga detsamma.

Monia sjöström

“Kricka av så många sjukdomar på din bucket list”, råder han. Förutom andra hälsoproblem är diabetes en av de mer framträdande.

– Jag kommer att kunna göra det så länge jag lever. Olle Jönsson hävdar dock att det finns värre saker att göra än att ligga i sängen hela dagen.

Han skakar på grund av en genetisk sjukdom.

Familjär tremor är ett genetiskt tillstånd som också påverkar honom. Olle Jönsson skakar på grund av honom.

– Det gör mig inte ont, och det kan inte döda mig. När jag tittar mig i spegeln kan jag tydligt se att jag skakar. Men fan, jag är inte drabbad av det. Han säger att han kan ta betablockerare, men han gillar inte att ta dem, så han slängde dem.

Denna nerv? – Det är ett no-go, alltså. Ett Alvedon-ljud är förmodligen det mest berusande ämne jag kan ta innan jag uppträder. Det går inte förbi den punkten.

On the track” med Amason gav honom ett smakprov på vad bandet går ut på, och han kommer tillbaka på Cirkus i Stockholm nästa vecka för två utsålda shower.

Till ett nytt album som ska spelas in och släppas i sommar söker vi nya låtar från artister som har jobbat med Lasse Stefanz. Det är i framtidens sköte som vi ska ta reda på vad som väntar oss.

Olle Jönsson, 54, har vetat i snart 15 år att han har en rörelsestörning. Skakningar i mina händer och huvud växlade mellan att vara stark och svag.

I augusti förra året fick dansbandsstjärnan äntligen diagnosen familjär tremor, vilket gjorde att han kunde lägga sina värsta rädslor och gå vidare med sitt liv.

Han trodde att han hade Parkinsons sjukdom länge.

Totalt ägnades tre timmar åt att genomföra testerna. Jag var orolig. Det finns patienter i min egen ålder som inte kan göra någonting. Han sa att han var lättad över att få reda på det.

– När folk säger att jag är alkoholist blir jag irriterad för det ligger ingen sanning i det. Jag har aldrig druckit mer än en liten öl innan ett framträdande under mina 54 år. Som världens enda torrboll går jag till och från alla sammankomster med lätthet.

Finns det något sätt att övertyga allmänheten om att detta inte handlar om alkoholmissbruk utan ett läkarintyg?

Ibland får jag en känsla av att jag har förvandlats till en mänsklig slagsäck. Jag har fått nog. Det är omöjligt att jag skulle bli berusad på scenen. Orkestermedlemmar är väl medvetna om min existens.

Familjär tremor är ett genetiskt tillstånd. Han minns hur hans mormor hade samma ryckningar i händerna.

Dessutom verkar hans 18-åriga dotter vara smittad av sjukdomen.

Desperationen syns tydligt i hennes tonfall. Hon har en tendens att snubbla och ramla över saker. Efter att ha fått en tid hos en läkare hoppas hon att något kan göras.

Drogerna är ur hans händer. Betablockerare kan lindra skakningarna, men han mår fortfarande inte bra. Även om han inte blir frisk kan ett ingrepp göra honom symtomfri.

Monia sjöström
Monia sjöström

By Wishful