Marcus hellner fru /\ Svensk längdskidåkare: Carl Marcus Joakim Hellner är från Lerdala församling i Skövde kommun i Skaraborgs län. Han brukade vara en längdskidåkare.

Marcus hellner fru
Marcus hellner fru

Han började i Lerdala IF, men nu jobbar han för skidalliansen Gellivare. Så här blev han tvåfaldig olympisk mästare vid OS i Vancouver 2010: Hans namn gavs till backen som han brukade komma ifrån de andra åkarna vid VM i Holmenkollen 2011.

Under Svenska Idrottsgalan 2011 utsågs Hellner till Årets manliga idrottare. Han valdes även 2012. Marcus Hellner och de andra stafettlagen från OS (Daniel Rickardsson, Johan Olsson, och Anders Södergren) tog guldmedaljen för Svenska Dagbladet 2010.

Den tilldelades dem vid Idrottsgalan 2011, som väl. Svensk Idrottsgala: De vann även Årets lag 2010 för sitt arbete 2010. 2011, 2012, och 2013 är Hellner ambassadör för Barn- och ungdomsförbundet. Folk i Gällivare stad har döpt en stadion efter honom.

Förr i tiden var skidåkning Marcus Hellners enda sak i världen. Men när han tappade lusten att göra det satte han stopp för det. Mycket har förändrats för honom sedan dess. Han driver sitt eget klädföretag, studerar till helikopterpilot och tillbringar mer tid med sina två döttrar.

De senaste åren har en av Sveriges bästa åkare bestämt sig för att sluta tävla i tävlingar på hög nivå. Marcus, jag vill säga tack för alla fina nagelbitare du har gjort i ditt jobb.

Minns när du vann många tävlingar som gjorde mig glad eftersom jag tycker att skidåkning är en av de bästa sakerna att se på TV. Det finns många lopp du har vunnit eftersom du måste ge allt du har och lite till för att vara på topp. Jag kommer alltid att tänka på dig som en stor idrottsman, både i skidbacken och utanför.

Min fru och mina barn kommer att vara glada när du är klar. Nu har du ett mycket viktigt jobb att göra. Du måste vara med dem och ta igen det du fick ge upp ett tag.

Sapporo, Japan, var hem för VM 2007, och Hellner gjorde sitt stora genombrott på seniornivå det året. Det gjorde honom till den näst bästa svenska åkaren på 15 km frisim, så han kom på nia. I stafetten körde Hellner Sveriges tredje sträcka, som var den första freestylesträckan, så det stod han för.

Marcus Hellner gjorde ett kanonjobb när han höll Sveriges lag, som senare tog brons, i mitten av gruppen. Lars Berger hade precis blivit utsedd till ny världsmästare, så han fick köra mot honom.

Det var många som var snabbare än Hellner i världscupen 2009. Över 15 kilometer fristil vann han världscupens första lopp den 22 november 2008.

Hellner kom fyra på 15 km frisim vid de olympiska spelen 2010. Han var 1,5 sekunder ifrån brons, så han fick inte bronsmedaljen. Som en del av en dubbeljakt i mästerskapet vann Hellner guld. Han bröt genom fältet med Anders Södergren för att hjälpa Johan Olsson (brons) att bryta sig loss.

Efteråt kom han och Aleksandr Legkov (fyra) och Tobias Angerer (tvåa) ikapp Johan Olsson i sista backen. Han vann sedan en spurtstrid. Sedan, vid samma OS, vann han och hans svenska lag 4 x 10 km stafett.

Han vann det första loppet för säsongen 2010/11, som var 15 km frisim i Gällivare. När VM hölls i Oslo 2011 tog han ett guld i sprint. Han tog brons i samma världscup som hände. I samma VM körde Hellner sista sträckan för det svenska laget som tog silver på stafetten 4 x 10 km. De klarade sig bra.

Efter Dario Cologna kom Hellner på andra plats i Tour de Ski 2011 och 2012. I samma tävling året därpå kom han femma eftersom han tappade för mycket tid på de klassiska distanserna eftersom han är en stor freestyler.

Marcus hellner fru
Marcus hellner fru

Det finns också en hel del saker som skidstjärnan gillar att göra utomhus. Marcus blev pappa till lilla Tuva i våras och hon föddes. Marcus, som är på resa till nästa måndag, säger att det är klart att du saknar henne. Det blir till våren som han, Anna Tjuoiki och Tuva, flyttar. När familjen flyttar till Gällivare ska de bygga ett hus på Marcus “gyllene tomt”.

Den ligger nära Dundret, med utsikt över den, så man kan se den. Efter OS 2010 köpte jag en bit mark där. Jag har funderat på att göra något annat där som inte har gjorts tidigare, säger han. När Marcus Hellner är klar med VM kommer han att kunna flytta in i huset han har byggt åt sig själv.

By Wishful

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *