Johan Kleberg Föräldrar /\ Klas Johan Kleberg är en svensk affärsman som varit VD för Adlibris 2014 till 2019. Dessförinnan arbetade han inom tv-sektorn i flera chefsbefattningar. Han är Olof Klebergs kusin och Johan Klebergs personhistorikers barnbarn.

C Mores vd Johan Kleberg fick våren 2012 ett meddelande om att en ny världsomspännande streamingtjänst skulle lanseras på den nordiska marknaden. Det var nu dags att vidta åtgärder.

Johan Kleberg Föräldrar
Johan Kleberg Föräldrar

Han förklarade den nya tävlingen för koncernens ledning och sa: “Varumärket är inte svenskt, det finns inget svenskt innehåll och det finns inga svenska anställda. Däremot har vi svenska anställda, stor lokal erfarenhet och ett väletablerat varumärke. Det är möjligt att hamna i mycket problem. Är det inte?”

Netflix svepte in den svenska marknaden som en röd gardin i oktober samma år. C Mores förväntade fördelar var som bekant inte värda ett jot i den nya globala konkurrensen ur konsumentperspektiv. C More var redan i ekonomiska problem. Det kändes som om dolken hade drivits djupare – och sedan vändes.

Johan Kleberg Föräldrar

Misstaget var katastrofalt. Året därpå slutade Johan Kleberg som vd och företaget har sedan dess fortsatt att förlora hundratals miljoner dollar varje år.

Ebba Kleberg von Sydow är tvungen att avstå från umgänget med vänner för att balansera familjeliv och heltidsjobb. Tennis med tjejkompisarna på fredagar är däremot heligt. Av Guds nåd vet alla som ser henne på tennisbanan att hon är en tävlingsmänniska…

Det var uppenbart kort innan han kördes ut att Adlibiris resultat för 2018 var katastrofala. Bolaget omsatte 2,25 miljarder kronor förra året men en förlust på 125 miljoner kronor. Johan Kleberg fick sparken av styrelsen efter att styrelsen fått nog.

– Med internationell konkurrens och fler e-handlare tror jag på en snabb utvecklingshastighet, och jag känner att vårt företags vilja att ta chanser är avgörande. Men bolagets ordförande, Tomas Franzén, 56, har ett helt annat perspektiv, därför går vi våra egna vägar, enligt Johan Kleberg.

Han anställdes av TV4 för att vara vd för den nya ungdomskanalen TV400 i slutet av 2004. Senare blev han tillförordnad chef för TV4:s affärsavdelning “Nya kanaler”. I maj 2007 utökade TV4 sin andel av TV4 Sport-Expressen och Kleberg utsågs till kanalens nya vd.

Kleberg utsågs att leda TV4 och Canal + i december 2008 efter godkännandet av TV4:s förvärv av C More Entertainment AB. Han utsågs också till Chief Operating Officer (COO) för C More den 24 april 2009. Han befordrades till VD för C More 2011. Varumärket Canal + ersattes av C More under hans tid som VD, även om företaget också stod inför konkurrens från Netflix.

Han lämnade C More 2014 för att bli VD för Adlibris Aktiebolag och styrelseordförande i Discshop Svenska Näthandel AB, som han tillträdde den 1 oktober 2014.

Det var inte genom Bonnier som jag blev introducerad till Adlibris. Men bara genom det manliga nätverket förstås. Jag har aldrig ansett mig vara en medlem av generationen som bastar och jagar unisont. Men när jag tänker på hur jag fick jobbet så går det upp för mig att det beror på samma strukturer, ja, det manliga nätverket, säger Johan Kleberg när han slår sig ner i ett lugnt hörn med Ernst i knät.

– Men varför just Adlibris? Jag började tro att e-handel var en okomplicerad affärsmodell med låga priser, stort utbud och snabb leverans och att “det kommer jag att uppnå.” Sedan finns det romaner och populärkultur, som jag tycker om. Så jag började söka arbete inom det området, och Adlibris-tjänsten dök upp i samma veva. Det var en rimlig branschövergång, vilket gjorde att jag fortfarande hade en fot i medievärlden, vilket jag var bekant med.

Johan Kleberg Föräldrar
Johan Kleberg Föräldrar

Jag tror ofta att jag gör det, att det löser sig, att du är en skicklig bagare och att det är tre barn närvarande… Men sedan tog det stopp och jag satte mig ner och kände mig yr. Jag var på väg till möten för dagen i full fart, men jag kunde inte ens lyfta luren. “Jag kommer inte ens härifrån”, erkänner Ebba medan hon känner sig kall och varm.

Ebba von Sydow, som fick sparken från sitt jobb som TV4-programledare, tjänar nu en förmögenhet som influencer och lägger regelbundet ut sponsrat reklammaterial för olika företag på sin Instagram-profil.

By Wishful

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *