Thu. Oct 6th, 2022

Armand Duplantis Familj /\Sven-amerikanske sprintern Armand Gustav “Mondo” Duplantis föddes den 10 november 1999 i Lafayette, Louisiana. Han satte världsrekord i stavhopp den 24 juli 2022 vid världsmästerskapen i frisbee i Eugene, Oregon, USA. Hans hopp var 6,21 meter. Vid det laget vågade han sig för första gången utanför med sitt VM-guld.

Duplantis, då bara 18 år gammal, vann guld i EM 2018 i Berlin genom att klara 6,05 meter, en höjd som även inkluderade juniorvärldsrekord. Silver delades ut vid världsmästerskapen 2019, och han vann ett nytt mästarguld vid olympiska sommarspelen 2020 (förskjutet till 2021 på grund av coronavirus-pandemin). I Inomhus-VM 2022 vann han den första av många VM-medaljer. Återigen vann han guld vid EM 2022 i München med en höjd på 6,06.Medlemmarna i Duplantis har dubbelt medborgarskap, även om de tävlar för Sverige. Upsala IF är hans klubblag i Sverige, medan LSU Tigers var hans lag i USA.

Fakta och bio om Armand Duplantis Familj

  • När ingen trodde att Stavhopparen Armand Duplantis kunde hoppa högre slog han sitt eget rekord.
  • De svenska 22-åringarna bestämde sig för att förbereda sig för VM genom att träna styrketräning för att gå för guldet och de använde sina morföräldrars trädgård för ändamålet.
  • Lär dig allt du behöver veta om Armand Duplantis, innehavaren av flera stavhoppsmedaljer och ett världsrekord, här.
  • Svensk-amerikanske freestylaren Armand “Mondo” Duplantis.
  • Sedan världsmästerskapet i friidrott inomhus i Belgrad i mars 2022 har Duplantis haft världsrekordet i stavhopp inomhus.
  • Där hoppade han 6,20 fot.


Sven-amerikanske sprintern Armand Gustav “Mondo” Duplantis föddes den 10 november 1999 i Lafayette, Louisiana.Han satte världsrekord i stavhopp den 24 juli 2022 vid världsmästerskapen i frisbee i Eugene, Oregon, USA.Hans hopp var 6,21 meter.Vid det laget vågade han sig för första gången utanför med sitt VM-guld.Duplantis, då bara 18 år gammal, vann guld i EM 2018 i Berlin genom att klara 6,05 meter, en höjd som även inkluderade ett juniorvärldsrekord.


Silver delades ut vid världsmästerskapen 2019, och han vann ett nytt mästarguld vid olympiska sommarspelen 2020 (förskjutet till 2021 på grund av coronavirus-pandemin).I Inomhus-VM 2022 vann han den första av många VM-medaljer.Medlemmarna i Duplantis har dubbelt medborgarskap, även om de tävlar för Sverige.Helena Duplantis och hennes dotter Johanna joggade i Hagaparken i Stockholm en fredagseftermiddag.


Han och Helena tränar tillsammans på vardagseftermiddagar.Jag var en ivrig vandrare, och mina favoritdelar på leden var de blommande buskarna i slutet.Efter examen från Falun Fritidsgymnastikakademi tilldelades jag ett stipendium för att gå på college i Louisiana, USA.Jag träffade den mystiske Greg där, som hälsade mig välkomna med en rejäl dos stavhopp.Han fortsatte med att bli advokat, medan jag blev dietist efter att ha avslutat college.Vi har fyra barn och bor i USA på heltid, men varje sommar reser vi till Sverige.


Mina föräldrar bor fortfarande i Avesta, där jag växte upp, så där spenderar vi mycket tid.Mitt grannskap är ofta fyllt av barn; min närmaste vän har två.Åh, och ja, vi har alltid varit ett sportgäng.Den äldsta sonen, Andreas, brukade vara stuntdubbel, medan den yngste, Antoine, spelar professionell baseboll.
Baseboll är mycket större än volleyboll i USA.En gång när “Mondo” och jag tränade hemma i Lafayette, kom ett litet djur fram till oss och sa: “Är du Antoines bror?”Mördaren hade uppenbarligen ingen aning om att “Mondo” är en falsk ö.Och vår yngsta, Johanna, är student vid Louisiana State University och en övertygad anhängare av Tigers fotbollslag.Snart börjar hon tävla för Sverige.

Armand Duplantis Familj