Thu. Oct 6th, 2022

Perseus Karlström Pappa /\ Karlström sprang 20 kilometer i de olympiska sommarspelen 2016, men han var tvungen att dra sig ur tävlingen på grund av skada. Karlström har tävlat vid VM i friidrott fyra gånger (2013, 2015, 2017 och 2019).

Under 2019 vann Karlström två världscuptävlingar, en europacuptävling, och satte ett nytt svenskt rekord för distans på 20 kilometer. Han tog inte bara rodret över hela världscupen för en tid, utan han gjorde det med stor framgång. Finnkampen, som hölls på Stockholms stadion den 24 augusti 2019, såg honom sätta ett nytt svenskt rekord på 10 000 meter med tiden 38 minuter, 3,95 sekunder. Rekordet kommer att slås i Dublin den 26 juni 2022, då han springer på tiden 37:57:02.

Karlström tog en historisk 20-kilometer brons i en friidrott i VM vid Doha World Cup 2019. Det var Sveriges första guldmedalj i evenemangets historia. 2022 slog han det amerikanska rekordet för VM och tog brons efter en spännande sista mil. Några dagar senare steg han upp företaget genom att ta brons i samma VM även på 35 kilometers avstånd.

Fakta och bio om Perseus Karlström Pappa

  • I början av 1980-talet höll min mamma, Siv, titeln världens bästa kvinnliga tävlingsvandrare.
  • 1976 och 1979 vann min pappa, Enrique, silver vid världsmästerskapen.
  • De träffades på 1980-talet i ett träningsläger i Mexiko; hon är svensk och han är mexikansk.
  • De knöt ihop säcken och min syster Nashiele och jag, tillsammans med våra äldre bröder Ato och Remo, som också var sprinters, växte upp i Sverige.
  • Så länge jag kan minnas har jag hållit på med idrott.
  • Redan som fyra-femåring brukade jag cykla med min mamma när hon cyklade.
  • Jag provade andra aktiviteter som orientering, fotboll och pingis, men inget var så roligt som tävlingspromenad, vilket jag gjorde för första gången när jag var sju år gammal.
  • Som barn hade jag ingen aning om att min mamma var exceptionell.


Det var inte förrän jag var långt in i vuxen ålder som jag äntligen såg hennes guldmedalj från World Race Walking Cup, men jag hade sett troféerna hon hade vunnit i hela hemmet och till och med använt dem som blomkrukor.Hon hade mycket pengar och berömmelse, men hon pratade aldrig om det.Hon tvingade oss aldrig att börja tävla, men när tiden var inne var hon där för att heja på oss (och det gjorde hon och coachade mig tills jag var 25). Eftersom jag ville följa i min mammas fotspår och bli en avde bäst i världen på denna utmanande sport, bestämde jag mig för att följa hennes exempel och åka bort från Sverige för att träna med elitidrottarna där.


Jag visste att jag var tvungen att ta reda på när toppatleterna dök upp till träningen och hur mycket arbete de lade ner om jag ville tävla med demDet har varit min naturliga böjelse under hela min karriär, speciellt sedan 2007, då jag började fly Sveriges kyliga vintrar genom att tillbringa dem i mer tempererade klimat.Till en början tillät min mammas vänskap med far till Eder Sanchez, då en av världens tre bästa, mig att delta i höjdläger i Mexiko.Under min första resa till Australien 2011 fick jag möjlighet att träna tillsammans med idrottare i världsklass som Jared Tallent, Matej Toth och senare Evan Dunfee.


Kamratskapet bland tävlingsvandrare är besläktat med det för multi-event atleter.Vi kan vara konkurrenter, men vi betraktar också varandra som nära vänner och till och med familj.Vi hade en Ibanez fram till 2008, då vi bytte till en Karlström.Perseus förklarar att deras far är mexikansk och att hans bror skulle vilja behålla hans efternamn.Hans efternamns ursprung kan spåras tillbaka till antikens Grekland.I grekisk mytologi var Perseus son till Zeus, den mäktigaste guden.I Olympen regerade Zeus över alla gudar.


Det persiska folket anser att Perseus är deras stamfader.Namnet påminner om vår svenska Jonnie Walker, även om han inte bryr sig om skotsk whisky (han tycker att det är “för rummy”). Race Walking Challenge återvänder till Nanjing, Kina, den 20-22 oktober för ytterligare en tävlingsomgång.Tre dagars tävling över en sträcka på 20-12-12 kilometer.Sverige har en legitim chans att ta förstaplatsen totalt.Toshikazu Yamanishi, en VM guldmedaljör pitcher, är nu i ledningen med 30 poäng; om han vinner skulle han få 36 poäng och kommer att vara utom räckhåll för Perseus.

Perseus Karlström Pappa