Karin Tegmark Wisell Familj /\ Efter gymnasiet gick hon till college och blev läkare. Hon blev specialist i klinisk bakteriologi. Hennes doktorsexamen i medicin försvarades 2000, och det blev hon när hon gjorde det.

När jag var på Karolinska Institutet arbetade jag med en avhandling som heter “Regulation of virulence gene expression in S. aureus.”

Karin Tegmark Wisell Familj

Tegmark Wisell är överläkare på Smittskyddsinstitutet sedan 2007. 2020 blir han överläkare och överläkare på Folkhälsomyndighetens avdelning för mikrobiologi.

Den 1 november 2021 blir hon ny generaldirektör för Folkhälsomyndigheten. Johan Carlson var byråns tidigare generaldirektör. Många har pratat om hur tonen, eller hur den låter, ska vara.

Både bland forskare och i den officiella debatten i stort har det blivit hårdare. Detta kan leda till misstro, hat och till och med mycket hetsa.

Det är inte Karin Tegmark Wisells idé att sätta ett klistermärke under stolen för att hon tror att media kan få folk att misstro varandra och uttala sig på ett hårt sätt.

Karin Tegmark Wisell Familj

Det beror på att det är många olika saker som pågår samtidigt och vi vet inte vad vi gör. Hon säger att hon kommer att fortsätta arbeta med frågan.

När media börjar skicka fler mejl börjar det dyka upp ett troll för att hitta uttalanden. Vi måste alla vara ärliga och uppriktiga i allt vi säger och gör.

Han har varit kockläkare på Smittskyddsinstitutet och han blir läkare 2020 på Folkhälsomyndighetens mikrobiologiska avdelning.

Vid varje gemensam presskonferens har hon varit lugn, metodisk och tålmodig för att rapportera om pandemin och svara på frågor från journalister.

Jag tror att det är väldigt viktigt att hjälpa till att få fram de resultat och den kunskap vi har.

Om någon ställer en fråga till dig är det viktigt för oss att finnas där för att svara på dem. Vi har ett mål, säger Karin Tegmark Wisell.

Det har inte alltid varit lätt. Under det senaste året har Folkhälsomyndigheten och dess talespersoner hyllats.

Men också en hel del hårda ord. Hon tycker att en del av kritiken har varit orättvis.

Vissa säger att tonen, både bland forskare och i den offentliga debatten i allmänhet, har blivit mer aggressiv. Detta kan få människor att misstro varandra, vara rädda för varandra eller till och med hota att göra något dåligt.

Karin Tegmark Wisell gömmer sig inte bakom en stol eftersom hon tycker att media ibland eldar på misstroende och en hård ton när de pratar om henne.

– Det är som att vissa tror att vi har baktankar, eller att vi inte är ärliga med det vi gör, säger hon.

När han var student vid Karolinska Institutet 2000 doktorerade han i medicin för sitt arbete med hur gener för Staphylococcus aureus slås på och av.

När Tegmark Wisell började på Smittskyddsinstitutet 2007 arbetade han där i tre år.

Så här fungerade det: i december 2017 byttes hans jobb till kock och överläkare på Folkhälsomyndighetens avdelning för mikrobiologi.

Han utsågs till generaldirektör för Folkhälsomyndigheten den 1 november 2021 och han började sitt jobb även den dagen. Det är viktigt för oss att vara tydliga med vad vi gör eftersom vi är ett statligt organ.

Då måste vi kunna visa att vi gjorde rätt. Sedan, om du måste hitta vinklar för att vrida allt och vända det hela vägen, då stannar din kommunikation.

Det finns en risk att ha ett mycket långsamt arbetssätt, särskilt i själva myndighetens arbete.

När någon säger något som inte är sant säger Karin Tegmark Wisell att det tar mycket tid och kraft att rätta till dem.

Karin Tegmark Wisell Familj
Karin Tegmark Wisell Familj

Många tar chansen att ta in något de inte tänkt på på länge. Tänk och tro, och sanningar föds.

Du kan lägga till detta som en sidoanteckning innan du ställer en fråga. Det stör mig att media bara upprepar vad andra säger, men man vet inte riktigt vad som händer.

By Wishful