Knut knutsson familj /\ Under 1970-talet tog Lennart Knutson, juridikstudent från Lund som var son till en jordhandlare från Sandsbro i Grdsby socken i Kronobergs län, en ovanlig väg till Juridicum från sin bostad på Vallgatan i Lund.
Istället blev
Lennarts liv förändrades för alltid av beslutet, och han går nu under ett annat förnamn. Istället blev han antikexpert, auktionsförrättare och stjärna i SVT:s Antikrundan, en serie om antikviteter. Knut Knutson var hans nya alias.
Kulturens
På grund av hans omväg som ledde honom förbi personalentrén till föreningen Kulturens huvudkontor kom ett meddelande om att de efter några års skolgång behövde lärare för att styra museilektioner.
När du var student var pengar alltid ett bekymmer. De var ständigt på jakt efter nya springor att tränga sig igenom.
Att sitta uppe hela natten på sjukhuset var ett vanligt skämt, men det var inte alltid kul eftersom man aldrig visste om patienten man var barnvakt skulle klara sig igenom natten.
I Sandsbro utanför Växjö drev Knutsons pappa en lanthandel och sedan en antikaffär. Knutson föddes som Lennart Knutson, men 1976, när han började arbeta som reseledare på Kulturen i Lund, bytte han namn till Knut.
Vid Växjö katedralskola tog han 1970 examen i naturvetenskap. I början studerade han juridik vid Lunds universitet, men bytte senare huvudämnet till konsthistoria och etnologi.
Han är expert på modernt hantverk, konstglas, möbler och folklore som antikvitetsexpert. Han arbetade på Bukowskis i Stockholm mellan 1980 och 1989, där han var nyckeln i lanseringen av Bukowskis avdelning “Modern Arts and Crafts”. Han fungerade också som företagets marknadschef vid ett tillfälle.
Som delägare och intendent i Sveriges tredje största auktionshus, Uppsala Auktionskammare, har Knutson haft dessa roller sedan 1996. Sedan 2007 är han den ende som ägt det.
Hans undervärdering av en Rubens för 15 000 kronor 2006 satte rekord för undervärderingen av konst. Den totala kostnaden var 16,6 miljoner danska kronor.
Men i slutet av 2009 upptäcktes det att målningen inte var Rubens, utan snarare ett verk av Jan van den Hoecke, en holländsk mästare.
Auktionen av familjen De Geer och Bernadottes ägodelar från Frötuna gård i Uppland var enligt honom höjdpunkten i hans karriär som auktionsförrättare.