Sarah Dawn Finer Längd
Sarah Dawn Finer Längd

Sarah Dawn Finer Längd /\ Sångerskan, låtskrivaren och skådespelaren Sarah Dawn Finer (född 14 september 1981) är en svensk popstjärna. Förutom att vara av engelsk härkomst har hennes mamma judisk bakgrund och växte upp i USA, men hon är född och uppvuxen i Sverige.

Hon var ordförande för Studentkåren vid Stockholms prestigefyllda Adolf Fredriks Musikskola medan hon var student. Melodifestivalen och Eurovision Song Contest: Hon spelade rollen som “officiell” talesman för EBU Lynda Woodruff. Detta är en Edward af Sillén-skapelse.

Francine

Finers föräldrar, David Finer och Francine Lee Mirro-Finer, är födda och uppvuxna i Sverige, men hon har brittiska och amerikanska anor. Två av hennes syskon och en halvsyster är också sångare. Toby Irvings mormor Dorothy Irving arbetade i Stockholm som musiklärare och professor i konst.

Tillsammans med sin syster Zoie och andra ungdomar turnerade hon i Sverige 1989 som barnskådespelare i svensk tv.

Hon var medlem i en soulgospelkör i sju år innan hon fick en huvudroll i tv-serien Bert 1994. Adolf Fredriks musikskola var ett sidoprojekt för henne då hon arbetade som bakgrundssångare för ett antal välkända artister.

EP:n med sex låtar “Sarah Dawn Finer” av Finer publicerades 2006 på hennes eget skivbolag. Hon debuterade som nummer två på de svenska albumlistorna med sitt fullängdsdebutalbum A Finer Dawn, släppt den 30 maj 2007.

Sarah Dawn Finer Längd

“I Remember Love”, “Stockholm by Morning” och “A Way Back to Love” var albumets tre singlar.

Den 26 augusti 2009 lanserade hon sitt senaste album, Moving On. Känner hon dig? och ‘Standing Strong’ fanns också med på CD:n.

Den digitala försäljningen av Moving On nådde sin topp på plats 1 på iTunes redan den 17 augusti 2009. När CD-utgåvan var ute debuterade den i toppen av de svenska listorna och debuterade den 26 augusti 2009.

Studioalbum

“I Remember Love” och “Moving On”, bandets två första singlar, toppade de svenska listorna 2007 respektive 2009. Dessutom fick hennes tredje studioalbum, “Winterland”, platina och debuterade som nummer två i Sverige.

Med “Winterland” 2011 gav hon sig ut på en kritikerrosad turné och spelade in en semesterspecial för SVT från Hamburger Börs 2010. Hon släppte sitt fjärde album, “Sanningen Kommer Om Natten” (2011), 2011 och fortsatte med en kritisk hyllad liveturné med 2012.

2012 fick hon ett SKAP Songwriting Award/stipendium. Hon har till exempel samarbetat med Peter Jöback, Mauro Scocco och Tommy Körberg. Även Patrik Isaksson och Patrik Ljungbladh har spelat in med henne.

Sarah Dawn Finer Längd
Sarah Dawn Finer Längd

By Wishful