Anders Thornberg Familj
Anders Thornberg Familj

Anders Thornberg Familj /\ Bengt Anders Ingvar Thornberg tjänstgjorde fram till sin avgång den 5 juli 2012 som generaldirektör och chef för Säkerhetspolisen.

Sedan 1990 har Thornberg arbetat med säkerhetstjänsten, senast som biträdande chef.

När Thornberg den 1 februari 2018 utsågs till rikspolischef tillträdde han tjänsten den 15 februari 2018 med omedelbar verkan.

kommunikationsdirektör

Från 2004 till 2008 var han organisationens kommunikationsdirektör. Samtidigt var han ansvarig för det internationella samarbetet.

Operationschef för säkerhetsstyrkorna var hans nästa befattning. Från 2008 till 2011 hade han denna position.

Säkerhetspolisens

Han tjänstgjorde som Säkerhetspolisens biträdande generaldirektör 2011 respektive 2012. De senaste sju månaderna eller så har han varit ansvarig för Säkerhetspolisen.

Anders Thornberg Familj

Thornberg tillträdde sin nya tjänst som rikspolischef den 15 februari 2018 efter att ha tillsatts den 1 februari. Söpo har anklagats för att ha underlåtit att stoppa Drottninggatans terrorattack under Anders Thornberg, trots att Rakhmat Akilov var ett fall för Säpo när attacken inträffade.

Under Thornbergs tid som vd för Säpo uppmärksammades företagets misslyckande med att hindra Transportstyrelsen från att lägga ut delar av sin IT-drift till IBM.

Rikspolischefens medlemskap i Polisförbundet är inget privilegium. Inga fördelar, utan en känsla av tillhörighet står på spel här. Arbetarrörelsen har till stor del sin existens att tacka Anders Thornberg.

Ämnet bör återupptas eftersom det är så viktigt. En intervju är inplanerad efter flygplatsmötet, men den ställs senare in. Detta har hänt mig förut.

Förr handlade allt om corona, men så är det inte längre. Polistidningens sätt att göra affärer på har genomgått en betydande förändring.

När jag fick möjlighet att patrullera staden där jag är född och uppvuxen var det en ära. Men eftersom det regnade tidigt på en onsdagsmorgon var ingen ute och gick.

Det kommer att bli en härlig sommardag i Norduppland. Forsmarks bruks vita byggnader utgör bakgrund för de spegelblanka näckrosorna. Polisbussen, som står parkerad på ett ladugårdsgolv tvärs över gatan, är dold.

När andra bilar närmar sig, både målade och svarta limousiner, börjar motorcykelföraren som drogs åt sidan tjafsa vidare om cykelns många egenskaper.

Denna person var bland de första att avgå från sin position. Polisens pressavdelning har instruerat undertecknaren att inte fråga ytterligare under besöket.

Anders Thornberg gör gärna intervjuer mot slutet av arbetsdagen så att han kan umgås mer med sina kollegor. För han säger att han vill bli chef just nu.

Så ofta som hans schema tillåter, samlas han med sina kollegor varje onsdag för att dela med sig av vad han har lärt sig. Som ett resultat av sina omfattande resor har han besökt 57 av landets 95 polisbyråer.

Anders Thornberg Familj
Anders Thornberg Familj

By Wishful