Daniel Ståhl Längd
Daniel Ståhl Längd

Daniel Ståhl Längd /\ Minskande konsumtion av Coca-Cola i Sverige är det enda landet i världen som gör det. På samma sätt kommer .

Usain Bolt

Olympiastadion i London på lördagskvällen att fyllas med blågula ögon fokuserade på diskusringen snarare än världens uppmärksamhetsfångare Usain Bolt.Daniel Sthl heter evenemanget.

Ricky Bruchs

En 24-åring från Järfälla, Sverige, som det senaste året har slagit Ricky Bruchs svenska rekord, tog sig till världsetta och är en stark utmanare till guld i VM i Rio.

Varför? Det var hans val.

Det var för runt sju år sedan som en kompis till Vesteinn Hafsteinsson i Sprvägens FK ringde honom och bad honom komma och se en ung diskuskastare de hade.

Hafsteinsson var fascinerad, så han gick till Daniel Sthl, då 17, för första gången.Jag kan fortfarande föreställa mig det i tankarna. Min första tanke var:

Daniel Ståhl Längd

“Vad har de hittat här?” för att han bar en svart Adidasoverall och var förstås enorm. Men jag anmälde mig till sex sessioner med honom, och det var början på allt.

Hans första SM-diskusmedalj kom året efter (silver), och hans första guld 2014 följde i snabb följd. Samma år rankades han först i världen med ett kast på 66,89. På gott och ont minns Hafsteinsson att han åkte till San Diego för ett träningsläger.

Han kliver ur bilen så fort vi kommer och kastar en boll som alla i bilen flämtade åt. I de följande ögonblicken verkade han ha gått in i en grotta.

I Zürich den sommaren visade sig EM vara en stor besvikelse. Sthl slogs ut ur kvalet efter att ha misslyckats med ett kast över 60 meter. Året därpå slutade han femma i världscupen i Peking.

Amsterdams EM skulle äga rum följande sommar, följt av OS i Rio de Janeiro. När det gäller Sthl så gick han inte så bra på EM och tog sig inte ens till final i OS i Rio.

Det var inte förrän sommaren innan det hände något som både tränaren Hafsteinsson och alla andra runt Sthl hade anat.

Det var första gången jag hörde honom säga det sedan Sollentuna “Jag har kommit på vad jag vill. I slutändan kommer jag att slå alla rekord och vinna varje medalj i världen.”

Alla, inklusive han och jag, har alltid tyckt att han var ovanlig, men han var tvungen att välja att bli det. Enligt Hafsteinsson behövde han tre år för att anpassa sig till sin nya roll och känna sig tillfreds.

Daniel Ståhl Längd
Daniel Ståhl Längd

By Wishful