Färga håret gravid
Färga håret gravid

Färga håret gravid /\ Hårfärgning är en vanlig praxis för många av oss. Det stärker vår självkänsla och ger oss en känsla av tillhörighet.

När det kommer till att färga håret när du är gravid, undrar många kvinnor om det är säkert att göra det. Är fostret i fara? Är det OK att färga håret under graviditeten? Lösningen finns i nästa stycke!

fortfarande


Graviditet, även på 2000-talet, ses fortfarande som mystisk och utomjordisk. Hur häpnadsväckande det än är, det finns en oroväckande mängd okunskap om frågan där ute.

kvinnor

Oavsett vem du frågar kan listan över tillåtna och förbjudna aktiviteter för blivande kvinnor verka oändlig, med varierande gränser beroende på källan.

Gravida kvinnor rekommenderas att “äta för två”, för att undvika ansträngande träning och att avstå från att bada under graviditeten.

Utöver allt detta har gravida kvinnor blivit tillsagda att avstå från att konsumera någon typ av ost eller kaffe helt och hållet. I verkligheten är dessa “tips” lite mer än falska eller åtminstone halvsanna ryktesspridning.

I samma veva som de tidigare nämnda urbana legenderna har tanken att gravida kvinnor ska undvika att färga håret börjat få fäste.

Medan vissa människor får rådet att hårfärgning under graviditeten kan skada fostret, anser andra att graviditetsveckan är viktigare. Är det möjligt att de har rätt? Är det säkert att färga håret när man är gravid? Så låt oss höra från proffsen.

Hårfärgning, lockning och toning gjord med permanent hårfärg inkluderar risken för kontaktallergener, enligt Läkemedelsverket. Vissa av ingredienserna i hårfärgningen, såsom PPD och TDA, är kända för att orsaka allergiska reaktioner.

Det betyder att om färgen kommer i kontakt med din hud, till exempel dina händer, kan du utveckla en allergi, men det är inte alltid fallet. Det är bäst för er båda om frisören bär handskar för att skydda din hårbotten och undvika att få färg på den.

Färga håret gravid

Om du färgar håret riskerar du att utveckla en kontaktallergi mot hårfärgen, oavsett om du skaffar barn eller inte.

Trots att det inte gjorts så mycket forskning i ämnet är detta den enda dokumenterade risken som Läkemedelsverket i skrivande stund ser när det gäller hårfärgning under graviditeten.

Dessutom har ett antal studier visat att kroppen endast absorberar en begränsad mängd av hårfärgningsmedlets ingredienser om föremålen behandlas på rätt sätt.

Enligt 1177 ska kvinnor som planerar att färga håret när de är gravida göra det på en salong som använder milda produkter och har innehållsförteckningar på svenska.

Det har gjorts få studier på detta, men vissa gravida kvinnor väljer att vänta till efter de första 12 veckorna av graviditeten med att färga håret, eftersom det är vid denna period som de embryonala organen bildas.

Färga håret gravid
Färga håret gravid

By Wishful