Ulf Lundell Ung
Ulf Lundell Ung

Ulf Lundell Ung /\ Den svenska musikern, författaren och konstnären Ulf Gerhard Lundell föddes den 20 november 1949 i Stockholm.

Sedan dess

Vargmne, Lundells första album, släpptes 1975. 1976 utkom Jack, hans första roman. Sedan dess har han hållit på med skivor och böcker i en jämn takt.

Lundell

När “Öppet landskap” föreslogs som ny nationalsång på 1980-talet och senare spelades av vaktmarschen skapade Lundell en betydande sensation.

Bruce Springsteen, Bob Dylan, Neil Young, Jack Kerouac, Allen Ginsberg och andra från Beatnik-rörelsen har alla haft en inverkan på Lundells musik.

Dessutom har han haft en betydande inverkan på den svenska musikscenen och påverkat artister som Lars Winnerbäck, David Urwitz, Rolf Carlsson och Tomas Andersson Wij.

På omslaget till The Night Had Been Mild and Tender syns Lundells gitarr, “The White Whisper”.

Detta är Lundells 24:e och sista studioalbum, och han har skrivit 13 romaner. Sommarvärdar i Sveriges Radio har inkluderat Lundell fem gånger: 24 juni 1982, 23 juli 1983, 29 juni 1985 och 22 juni 2019.

Long Inland släpptes av Lundell den 12 september 1980 och spelades in i England. “Happy again” och “Poor Jack” är två av låtarna på albumet.

Det var en hänvisning till kritiken Lundell fick för att människor drevs av levern i sin roman Jack. Efter två år släpptes Lundells album Kär och galen 1982, som bland annat innehåller hans mest kända låt, “Open Landskap”.

https://www.youtube.com/watch?v=hPn1gyvRO-A
Ulf Lundell Ung

En av Sveriges största artister, den sålde över 400 000 exemplar enligt dåvarande standarder, vilket gjorde den fyra gånger platina. Även titellåten “Love and Crazy” och “When I Kiss the Sea” var stora hits från albumet.

Svenske singer-songwritern Lundell gjorde två album i väntan på en uppföljare till Kär och galen, varav den ena innehöll engelska låtar med svenska texter (Sweethearts) och den andra var en helt akustisk skiva (12 låtar).

Lundells nästa CD fick skjutas upp flera gånger på grund av hans alkoholism under denna period. När han uppträdde i Borgholm, Sverige, 1985 när han var berusad, nominerades han till en Grammis.

Den vassa edgeen, ett album starkt påverkat av skilsmässan Lundell gick igenom vid inspelningstillfället, släpptes i höstas. Den vassa kanten blev en stor succé, och den följdes upp av en slarvig turné på hösten samma år.

När Lundells ensamma bok, Trpilen, släpptes tillsammans med albumet Det goda livet 1987 avslöjade han att han hade skrivit den i berusning.

Som person och konstnär blev Lundells drickande en stor fråga i mitten av 1980-talet. Någon gång på 1980-talet kom han överens med att något måste göras.

Ulf Lundell Ung
Ulf Lundell Ung

By Wishful