Lisa Holm Föräldrar
Lisa Holm Föräldrar

Lisa Holm Föräldrar /\ Nerijus Bilevicius, 35, dömdes i måndags till livstids fängelse av hovrätten för mordet på Lisa Holm, en 17-årig flicka.

flickans

SVT:s Veckans brott har låtit den dödade flickans föräldrar komma till tals för första gången efter att ha vägrat att göra det under det långa rättegångsförfarandet.

Med deras egna ord, “Vi är tacksamma för det deltagande vi har fått och för alla som ställt sig på familjens sida.” de deklarerar.

Sverige

Familjen till Lisa Holm, som kidnappades och mördades i Sverige i juni, har valt att inte tala till allmänheten om prövningen som drabbat dem.

Nerijus Bilevicius, en litauisk medborgare, dömdes till livstids fängelse av hovrätten efter att han befunnits skyldig för att ha mördat sin flickvän.De fortsatte med att tacka Lisa Holms familj för deras hjälp under denna svåra tid:

“Vi är tacksamma till alla som har varit med och ställt upp för familjen. Tack för att du alltid skriver i en positiv ton mot Lisa och resten av din familj. Det har också varit ganska svårt. Vi har inga ord för att uttrycka djupet i vår sorg.

Det är svårt att titta in i en annan människas ögon, men de har gjort ett bra jobb på utsidan. Ändå är det förståeligt att de vill behålla sina känslor för sig själva. Det börjar närma sig ett år nu, och det kommer att bli en svår tid för mig känslomässigt.

Han diskuterar Lisa Holms närmaste familj, som inkluderar hennes mamma, pappa och storasyster. De som led den ofattbara förlusten av sin yngsta dotter. De är fortfarande förvånade över varför.

Vilket slöseri med tid. Jag skulle vilja tro att Lisa kom till av en slump. En tragisk katastrof drabbade henne sedan hon var den sista som kom till platsen.

Få människor känner till omständigheterna kring kidnappningen och bortförandet av den lilla flickan… Lisa, en 17-åring som jobbade med sitt första sommarjobb på ett café i Blomberg, skulle åka hem sin första moped själv.

Efter jobbet hälsar hon på sina medarbetare och skickar ett sms till sin familj för att indikera att hon är på väg hem. Hon försvinner från jordens yta efter det.

Lisa upptäcks tre dagar efter att hon försvann, död och stuvad undan i en garderob i ett byggskjul några kilometer från caféet, efter en stor sökning som involverade över tusen frivilliga.

– Som helhet läser händelsen som något ur en stackars deckarroman. Strax före midsommar, en sommaridyll, ligger allt till förfogande för att en kvinna ska väckas till liv.

Lisa Holm Föräldrar

Jag kan inte fatta att det hände. Trots detta består gåtan: Varför? Som en artighet till hennes familj tror jag att det är viktigt för dem att veta att hennes smärta var kort.

Tore Brandtler har en lång historia av att hantera våldsbrott. Den stora majoriteten av hans tid går åt till att arbeta för den tilltalades räkning. Tidigare kunde detta ha varit fallet också.

Sökandet efter en ny försvarsadvokat blev brådskande efter att det upptäcktes att den person som utsetts till generalförsvarare för Nerijus Bilevicius hade ett engagemang för organisationen Missing People och därför ansågs olämplig.

Tingsrätten frågade mig om jag ville företräda honom, men jag tackade nej. För jag känner för många människor som står Lisas familj nära. Jag var inte säker på om jag var kapabel att göra ett bra jobb.

Någon gång därefter ombads han att hjälpa familjen Holm som deras målsägandebiträde, och det har han gjort i ett år nu.

– Jag behövde något. Efter att ha sagt att jag med glädje skulle acceptera, uttryckte jag också min önskan om att bistå åklagaren. Det är en roll som är mycket mer intressant för mig nu.

Som ett resultat kommer jag att kunna genomföra min egen utredning och förhöra den tilltalade och vittnen.

Tore Brandtler sa att han “verkligen vill kunna fortsätta” i rättssalen. Han har inget behov av att vara tyst under hela förhandlingen och invänta resultatet av skadeståndsproblemet.

Om något hade åklagaren mer rätt i det här fallet, medan mitt känslomässiga svar kan ha varit överdrivet. På så sätt tror jag också att mina ansträngningar att upptäcka hans motiv gynnade familjen. Det kan åklagaren inte göra på samma sätt.

Lisa Holm Föräldrar
Lisa Holm Föräldrar

By Wishful