Zaniar Matapour Instagram
Zaniar Matapour Instagram

Zaniar Matapour Instagram /\ Staden Oslo, Norge – Norges misstänkte för masskjutning har vägrat att förklara sitt agerande för utredarna och kommer att förbli häktade under de kommande fyra veckorna, sade polisen och hans försvarsadvokat på söndagen.

medborgare

Tidigt på lördagsmorgonen grep utredarna en 42-årig norsk medborgare med ursprung från Iran, som de karakteriserade som skytten. Han hålls anklagad för mord och mordförsök, samt terrorismrelaterade brott.

säkerhetstjänsten

En “islamistisk terrorattack”, som den norska säkerhetstjänsten kallade det, krävde två personers liv och skadade mer än 20 andra.

I Oslo rapporterade polisen att de hade försökt prata med den misstänkte två gånger under helgen, men utan framgång. Zaniar Matapour hette han av norska medier.

Advokat John Christian Elden, som representerar Matapour, berättade för The Associated Press i ett mejl att hans klient vägrade att ge ett uttalande om inte polisen släppte hela inspelningen “utan tidsfördröjning så att den inte kommer att filtreras eller förvrängas.”Polisen spelar ofta in förhör.

Innan den här intervjun uppgav Elden att hans klient inte hade förnekat att han var skytten och att han inte hade avslöjat någon motivation.

Matapours advokat uppgav på söndagen att han inte kommer att inställa sig i rätten på måndag eftersom han inte motsatte sig att hållas häktad i fyra veckor.Förhör hålls regelbundet i Norge.

Oslos katedral var fylld av sorg i söndags när Norges premiärminister och medlemmar av hans familj deltog i en minnesceremoni för de dödade i terrorattacken.

Skjutningen ägde rum på tre platser, inklusive utanför Oslos berömda London Pub, en gaybar som är populär bland turister. Utredare vid polisavdelningen sa att det var för tidigt att säga om angriparen riktade sig särskilt mot hbtq-gemenskapen.

Zaniar Matapour Instagram

Skottlossningen har tvingat in en Pride-parad som är planerad till lördag.

Det råder ingen tvekan om att skottet som avslutade Pride-marschen inte stoppade kampen mot diskriminering, fördomar och intolerans, säger Norges statsminister Jonas Gahr Stoere.

Han gjorde också ett uttalande till landets muslimska befolkning.

Som många av er kände när det avslöjades att gärningsmannen tillhörde den islamiska tron, så förstår jag era känslor fullständigt.

Flera av er var skakade och rädda. Det är viktigt för dig att förstå att vi är en gemenskap och att vi alla är ansvariga för vårt samhälle som helhet, sa Stoere vid gudstjänsten, där kronprinsessan Mette-Marit deltog.

Enligt uppgifter i norsk press emigrerade Matapour och hans familj till Norge från en kurdisk region i Iran på 1990-talet.

Denne man hade tidigare gripits för narkotikainnehav samt en vapenavgift för att ha burit en illegal kniv. Pistolen och automatvapen som användes i lördagens skjutningar har beslagtagits, enligt utredarna.

Den norska säkerhetsbyrån PST sa i lördags att den först fick kännedom om den misstänkte 2015 och senare utvecklades orolig för att han hade blivit radikaliserad och var en del av ett oidentifierat islamiskt nätverk.

Tidigare i veckan hävdade norska mediasajter att Matapour, en iransk medborgare, hade varit i nära kommunikation med en islamisk extremist i Norge under en tid.

Norges PST genomförde en utredning av Matapour för bara en månad sedan och drog slutsatsen att han “inte var ett överhängande hot”, enligt det norska offentliga nätverket VG.

“I maj intervjuade PST den [påstådda] skyldige med hänvisning till det faktum att han hade visat intresse för yttranden som uppfattades vara emot islam”, sa PST-chefen Roger Berg på en presskonferens i eftermiddags.

I dessa interaktioner ansågs den [påstådda] gärningsmannen inte ha några våldsamma avsikter.’

Det har skett en betydande ökning av risken för terrorister från “vanlig” till “exceptionell” av säkerhetsorganen.

Förutom “vaksamhet” och “en låg tröskel för att larma polisen”, sa PST, innebär nivå 5-varningen inte något särskilt ansvar för invånarna.

Hundratals Pride-demonstranter samlades i Oslo, Norge, som svar på nattens rapporterade hatbrott, enligt videor som publicerats på sociala medier.

Han dömdes till 10 månaders fängelse vid 17 års ålder för sin inblandning i knivhuggen på en gymnasiebal, som tidigare varit kopplad till Matapour.

Enligt rättshandlingar som granskats av norska butiken NettaVisen friades han av hovrätten.

Zaniar Matapour Instagram
Zaniar Matapour Instagram

By Wishful