Alexander Ekman Föräldrar /\ Karl Wilhelm Alexander Ekman är en koreograf och balettartister från Sverige. Les Ballets de Monte Carlo, Boston Ballet, Semperoper Ballett, Nederlands Dans Theatre, Norska Nationalbaletten, Kungliga Svenska Baletten, SPaulo City Ballet, Sydney Dance Company och Wiener Staatsballett har alla framfört hans koreografier. Han har utvecklat scenografier och kostymer för några av dem, samt komponerat musik för andra.

Alexander Ekman Föräldrar
Alexander Ekman Föräldrar

Ekman studerade balett vid Kungliga Svenska Balettskolan i Stockholm. Han började dansa vid 15 års ålder på Europa Danse i Frankrike, där han träffade flera kända koreografer. Han började sin professionella balettkarriär när han var 16 år, då han gick med i Kungliga Svenska Baletten.

Han reste till Nederländerna ett år senare för att gå med i Dutch Dance Theatre 2 i Den Haag, och sedan till Stockholm för att gå med i Cullbergbaletten. När han var 21 valde han att bli koreograf på heltid efter 5 år som professionell dansare och började sin frilanskarriär.

Han nominerades till ett Olivier Award för sin koreografi av originalstycket Cacti, som hade premiär 2013. Hans andra betydande verk är Tulle, A Swan Lake och Episod 31.

Ekman utbildades vid Kungliga Svenska Balettskolan 1994–2001. Han var medlem i Kungliga Operans Balettkompani 2001–2002 och i Nederlands Dans Theater II 2002–2005.

Han var medlem i Cullbergbaletten 2005 till 2006, då han gjorde sin koreografiska debut och finslipade sin teknik.2006 var han bara 22 år när han skrev “Flockwork” för Dutch Dance Theatre.

Han har grundat över 50 danskompanier runt om i världen.2008, på Stadsteatern i Stockholm, samarbetade Ekman med svenske koreografen Mats Ek, som också var regissör. Han designade videoinnehållet till pjäsen Hllplats.

Cullbergs 40-årsjubileumskoreografi 2007 och de dansinstallationer som var Cullbergs födelsedagspresent till Moderna museets 50-årsjubileum 2008 producerades båda av Ekman. På Stockholms stadsteater 2009 tog Alexander Ekman fram hyllade videoprojektioner till Mats Eks uppsättning av Roland Schimmelpfennings Stop.

Alexander Ekmans debutdansfilm, 40 M UNDER, hade internationell premiär i Stockholm i mars 2010. Han arbetar nu med debuten av La La Land, ett nytt verk för GöteborgsOperans Balett, samt ett verk för Cedar Lake Dance Company i New York, våren 2010.

Under ett statsbesök i Norge gav drottning Beatrix av Nederländerna sitt verk Cacti, som han skapade för NDT II vintern 2010, i present till Operan i Oslo. NDT II:s huskoreograf från 2011 till 2013 är Alexander Ekman.

Alexander Ekman, modernist, får den dansande publiken att skratta och fundera. På kort tid har den 24-åriga koreografen blivit ett känt namn i Europa. När Cullbergbaletten i helgen firar Moderna museets 50-årsjubileum kommer han att ha dansare utställda på läktaren.

På scenen innebär stort och stort vanligtvis mycket planering, professionalism, disciplin och pragmatik. Alexander Ekman, nu 37 år, bär tunna svarta jeans istället för guldbyxor. På helgerna äter du bara godis.

Lägenheten på Söder i Stockholm är elegant designad, med allt perfekt balanserat: high-end design ställt intill en finurlig pall. I arbetsrummet råder ordningen och ett rörigt arbetsschema visas på ett blädderblock.

En koreograf som föredrar att bli kallad “regissör” skapar ett verk per år, alltid med engelska titlar. Han samarbetar med en “narrative board” och en dramatiker, Carina Nildalen, som ser till att allt hänger ihop, samt Mikael Karlsson, fast kompositör.

I den enorma salongen uppträdde 37 dansare inför en stor publik på 50 personer. Cullbergs 40-årsjubileumskoreografi producerades av Ekman, liksom de dansverk som fungerade som Cullbergs födelsedagspresent till Moderna Museets 50-årsjubileum 2008.

Alexander Ekman designade hyllade videoprojektioner inför Mats Eks övergång till Roland Schimmelpfennings Hllplats i Stockholms Stadsteater, som placerades 2009. Den internationella premiären av Alexander Ekmans debutdansfilm, 40 M UNDER, ägde rum på Stockholms filmfestival i mars 2010.

Alexander Ekman Föräldrar
Alexander Ekman Föräldrar

Han arbetar nu på La La Land, en nyproduktion för Göteborgsoperans balett, samt en nyproduktion för Cedar Lake Dance Company i New York City, under hela innevarande år.

Cacti, ett verk han producerade för säsongen NDT II 2010, överfördes till Operan i Oslo som en del av drottning Beatrix grupp från Nederländerna på statsbesök. Från 2011 till 2013 arbetade Alexander Ekman som väderprognos med NDT II.

By Wishful

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *