Fri. Oct 7th, 2022

sångerskaHur Gammal är Lotta Engberg – Anna Charlotte “Lotta” Engberg är en svensk sångerska, sångpedagog och TV-värd från staden Overkalix i Norrbottens län.

Hennes stora genombrott kom med låten “Fyra Bugg & en Coca Cola”, som hon också använde för att vinna Melodifestivalen 1987. Samma år ändrade hon texten och kallade låten “Boogaloo” och placerade sig på 12:e plats i Eurovision Song Contest. .

Lotta Engberg har varit på turné med dansband över hela Norden. Hon har även arbetat som TV-värd. I början av sin karriär var hon ofta körtjej för andra artister och grupper.

Till exempel sjöng hon bakom Herreys när de representerade Sverige i Eurovision Song Contest 1984 och på deras sommarturné 1984.

Hon sjöng också bakom Kikki Danielsson och Bobbysocks 1985 och 1986, bland annat när de tävlade för Norge i finalen i Eurovision Song Contest 1985.

Lotta Engberg nominerades till Kristallen 2010:s pris “Årets kvinnliga programledare”, men Anne Lundberg vann istället.

Lotta och Mikael Sandström, en 63-årig solläkare, började flirta med varandra i början av 2020. Det gjorde de genom tidningsintervjuer. Något som började som ett skämt visade sig vara viktigt. Turturduvorna träffades i juni samma år.

– Vi firar in, måste jag säga någon gång i juni. Vi gjorde ingen stor grej av det, men från och med då har vi behandlat det enkelt, har Mikael sagt tidigare och sedan lagt till:

Vi pratade i några månader, men eftersom det var corona sågs vi inte på tre månader.1999 gjordes ett frimärke med en bild på Lotta Engbergs.

Lotta, Kikki och Bettan deltog i Melodifestivalen i Falun 2002. De sjöng “Vem é dé du vill ha” som bidrag. Bidraget gick vidare till den sista omgången av Globetävlingen i Stockholm, där den kom på tredje plats.

2005 gick Stipendiet till Lasse Dahlqvist. Fick priset Årets Göteborgare. TV3 är “direktör” för konstnärsskolan Fame Factory.

Lotta är på sommarturnén “DiggiLoo” 2003, 2004, 2005, 2006, 2007 och 2008. Denna turné går över hela Sverige. 2008 ledde Lotta “Team Lotta” i TV 4 Korslaget.

2008 är Lotta Engberg programledare för TV4+ spelprogrammet BingoLotto. Den 31 augusti 2008 började det.

1998 vann hon den svenska veckotidningen Hant I vagens meloditävling med låten “Åh, vad jag älskade dig just då.” Hon vann även Se och Hors meloditävling 1997 med denna låt.

Och det är nog inte så många som vet att Lotta Engberg nu är huvudlöst kär i en annan TV4-stjärna. Lotta och Mikael Sandström, båda 63,

har tittat på varandra i snart två år. Förhållandet offentliggjordes sommaren 2020 och våren 2021 flyttade de in i ett hus tillsammans utanför Göteborg.

Amanda Engberg Malin Engberg Lotta Engberg/Barn Lotta Engbergs familj och kärleksliv 1985 gifte hon sig med saxofonisten Anders Engberg, som då var 69 år.

Under tiden tillsammans hade de Malin Engberg, som är 35, och Amanda Engberg, som är 33. Men Lotta och Anders Engberg bestämde sig för att separera nio år efter bröllopet.

Lotta Engberg föddes i Overkalix, men när hon var ett halvår gammal hade hennes familj redan flyttat till Lycksele. Familjen flyttade till Pajala 1968.

Lotta Engbergs farfar, som var prosten i Nederkalix, gav henne ett piano till hennes sjätte födelsedag. Detta väckte hennes intresse för musik och hon sjöng om det under åren Kikki,

Bettan och Lotta. Familjen flyttade till Lax i Närke 1975, när Engberg gick i sexan. Efter att hon gått ut grundskolan gick hon till Sundstagymnasiet i Karlstad för att läsa musik på gymnasiet.

Hon var där från 1979 till 1982. Mellan 1982 och 1986 gick hon till Musikhögskolan i Stockholm för att studera klassiskt piano som huvudinstrument.

Under denna tid anlitades hon ofta som körsångerska för skivinspelningar och TV-program. Hon arbetade som kock och kantor som bisyssla och deltog även i revyer och musikaler medan hon gick i skolan.

Under flicknamnet Lotta Pedersen gjorde hon tv-debut 1980 i Sveriges Televisions “Nygammalt” som 17-årig medlem i a cappella-gruppen Trioala. Därefter fick hon en fast plats i tv-programmets kör.

Efter att ha blivit skild från sin man 1991 startade hon ett eget dansband som hette “Lotta Engbergs Orkester”, som senare förkortades till “Lotta Engbergs”.

Anders Engberg startade också ett eget dansband som heter Anders Engbergs. Jämfört med Lotta & Anders Engbergs orkester började Lotta Engbergs orkester spela mer och mer ballader och verser.

Melodifestivalen hölls igen 1996 och Lotta Engberg deltog. Hon sjöng “Juliette & Jonathan”, som hade antirasistiska texter och kom på tredje plats. 1996 representerades Sverige vid Eurovision Song Contest i Norge av popgruppen One

More Time, som sjöng “Den vilda”, som också kom på tredje plats. “Juliette & Jonathan,” å andra sidan, var vinnaren av 1996 OGAE Second Chance Contest.

Kikki Danielsson, Elisabeth Andreassen och Lotta Engberg träffades alla i november 2000. Tillsammans var de kända som Kikki

, Bettan och Lotta, och 2002 sjöng de “Vem e’ de’ du vill ha” i Melodifestivalen i Falun . Bidraget gick vidare till Globens final i Stockholm, där det kom trea.

Den första krogshowen som Lotta Engberg gjorde på egen hand var en julföreställning 2001 på Kajskjul 8 i Göteborg.

Lotta Engberg vann Guldklaven för “Årets sångerska” den 14 juli 2002. Hon sa då att hon lämnade “dansbandsvängen”, och dansbandet Lotta Engbergs bröt upp.

Förutom Melodifestivalen har Lotta Engberg även deltagit i andra musik- och sångtävlingar. “Tusen vakarba bilder”,

en romantisk sång om naturen av Lotta och Anders Engbergs orkester, kom på andra plats i den svenska veckotidningen Hant I veckans meloditävling 1991.

1998, med låten “Oj, vad jag älskade dig just då, “hon vann samma tävling. Hon vann även Se och Hors meloditävling 1997 med denna låt.

Den 22 mars 2006 kom albumet Varldens besta Lotta. Det var en samling låtar från hela hennes karriär.

Hur Gammal är Lotta Engberg

Lotta Engberg sjöng julsånger i TV4:s Lottas Jul p Liseberg den 14 december 2009. Detta för att marknadsföra hennes julalbum Jul hos mig som kom samma år. 2011 började TV4 sända Jul-Lotta p Liseberg.

Lotta Engberg tävlade i Melodifestivalen igen 2012. Den här gången var hon med Christer Sjögren och de sjöng “Don’t Let Me Down”, som slogs ut under Andra chansen. Nästa sak var ett gemensamt album av Lotta och Christer.