Thu. Oct 6th, 2022

Gert Wingårdh Familj /\ ert Wingrdh föddes som enda barn till välbärgade föräldrar i Skövde, Västergötlands län, 1951.Hans familj bodde i ett hus byggt på toppen av ett kalkstensberg, och hans far drev den lokala cementindustrin. Senare i sin karriär började Wingrdh införliva cement och kalksten i sina mönster.

Vid tio års ålder flyttade Wingrdhs familj till Göteborg. Han hade svårt att anpassa sig till livet som barn i Göteborg. Han utvecklade en uppskattning för bildkonst och film medan han var ung vuxen.

Wingrdh och hans familj bor fortfarande i egentliga Göteborg, närmare Marstrand i Kungälvs kommun.Hans yrkesliv, där han skapar modernistiska byggnader med torg och skarpa kanter, står i skarp kontrast till hans personliga liv, där han bor i en gammal stuga i charmiga omgivningar i en gammal by.

Att besöka Pantheon i Rom inspirerade Wingrdh att studera ekonomi, konsthistoria och arkitektur vid Göteborgs universitet och Chalmers tekniska högskola på 1970-talet, som han har hävdat i intervjuer. Innan han bestämde sig för att komma in i arkitektur, planerade han att öppna ett konstgalleri.

Fakta och bio om Gert Wingårdh Familj

  • Med början av sin karriär på 1970-talet arbetade Gert Wingrdh inom inredningsområdet.
  • Hans första stora uppdrag, den ijared Executive Country Club söder om Göteborg, inledde hans karriär som vanlig arkitekt.
  • Ett Kasper Salin-pris tilldelades honom av strukturen.
  • Många av hans senaste jobb har tagit honom till USA och Tyskland.
  • De svenska ambassaderna i både Washington DC och Berlin, Tyskland, designades båda av Wingrdh.
  • De flesta av hans färdigställda konstruktioner finns dock i Sverige, och närmare bestämt i Storgöteborgsområdet.
  • 2007 vann Wingrdh en internationell tävling om att bygga ett massivt nytt handelscentrum i Malmö, och samma år byggdes sju av de tolv hetaste arkitekturprojekten i Stockholm, utsedda av en svensk dagstidning, av Wingrdh.
  • Breath of Life, ett konferenscenter planerat för toppen av ett berg i stersund, Jämtland, är bara en av flera fantastiska men orealiserade designs.
  • Vid sextio års ålder kände Gert Wingrdh en ångest för att stiga upp i åldern.


Vid 70 års ålder gick hon bort och han har haft en framgångsrik decennielång karriär inom tv och en bokserie.I en intervju om konflikterna kring Aggdal sa Sveriges enda kändisarkit: “Det är en mycket lycklig vändning i ens liv att få tillbaka så mycket kärlek vid ett senare tillfälle”, och förklarar varför det inte är praktiskt att vara chef för sitt hushåll och varför man ska ta beslutet att sluta dricka alkohol.Det tog familjen Wingrdh fem år att färdigställa sitt kontroversiella hem, men nu står det färdigt och har lett till både en bok och ett framträdande i SVT-serien “Husdrömmar.


Vi sögs lite in i ett hörn vi inte letade upp, och vi gjorde det bästa av ett dåligt läge, som Gert Wingrdh uttryckte det.Jättenöjda, som svenskarna säger.Det är som att älska hiphop och sedan tvingas lyssna på vacker traditionell musik som du normalt inte skulle njuta av.Vi har samma uppskattning för banbrytande design, därför tilltalar denna vackra struktur oss lika mycket som alla andra.


I boken beskriver Gert Wingrdh hur byggnaden har blivit en följeslagare i lokaltidningen, där han bland annat har framställts som en leende, sprallig kapitalist med sin bock utställd.Alla tyckte att det var en dålig idé när staden sålde till en privat ägare, och det fanns en plan för att få oss att dra ur kloaken på ett sätt som ingen trodde skulle fungera.Gert har uppträtt ungefär lika bra som tyskarna i Hasse och Tages “äppelkris”, som har kommit att sabotera den engelska språkmarknaden.På något sätt måste det faktum att ggdal förvandlades till en falurötttorp ha överträffat förväntningarna.


Är ditt favoritställe att hänga på en storstugan mitt på lekplatsen med en skål med saltad potatismos?
Jag tycker att det är lite oroande.Som den röda färgen i Bergmans “Viskningar och rop” representerar jagets inre.Vi spenderade mycket tid med en blågrön färgskala.Men jag tyckte inte att det blev bra och kom istället fram till att det skulle vara kul att behandla interiören som om det vore exteriören.Ett rött hus som också är rött på insidan.

Gert Wingårdh Familj