Sun. Oct 2nd, 2022

Elsa Widding Familj /\ Elsa Britt Madeleine Olefjord Widding är en svensk civilingenjör, energianalytiker och debattör. Hon föddes den 24 januari 1968 i Biskopsgrdens församling, Göteborgs och Bohus län. 2014 utsågs hon till “Sveriges brakiest kvinna” av den svenska affärstidningen Passion for business för att ha kritiserat det statligt aggressiva Vattenfalls köp av Nuon 2009 och den efterföljande tvångsförsäljningen av tyska kolkraft.

Hon har blivit utropad för sin skepsis mot klimatförändringarna i en fördömande studie från SVT:s utredningsenhet. Rapportens författare hävdar att skeptikernas tro är ogrundad inom vetenskapen och istället bygger på dolda vetenskapliga rapporter och skeva data. Widding ställde in Byggingenjörsexamen i motorvägs- och vattenbyggnad vid Chalmers universitet 1993.

Hon arbetade i energibranschen mellan 1996 och 2005, först på Norwegian State Power och sedan på olika befattningar inom Vattenfall mellan 1999 och 2005. Hon gick på INSEAD Business School 2005 och arbetade sedan på Bure Equity från 2005 till 2007. Hon arbetade som affärsanalytiker för statligt ägda företag som Vattenfall, SJ och Green Cargo mellan 2008 och 2010 medan hon var anställd på Näringsavdelningen. Hon ledde Fortums elnätsregulatoriska team från 2010 till 2013 och driver sedan 2014 en egen rådgivningsbyrå.

Fakta och bio om Elsa Widding Familj

  • Den största monetära transaktionen någonsin i Sverige ägde rum i februari 2009, då statligt ägda Vattenfall förvärvade det holländska energiföretaget Nuon för coola 97 miljoner svenska kronor.
  • Som ett resultat av affären har Vattenfall tvingats acceptera betydande värdeminskningar på Nuon, vilket väsentligt påverkar företagets finansiella ställning.
  • En månad innan affären slutfördes skrev Widding till Vattenfalls dåvarande ekonomichef Dag Andresen där hon propagerade för affären och argumenterade för att Vattenfall, för att tillgodose sina avkastningskrav, borde betala högst 70 miljoner kronor.
  • Widding kritiserade 2015 utvecklingen av Vattenfalls engagemang i kolforce i Tyskland, som enligt hennes uppfattning gick för snabbt.
  • Hon sa att Sverige borde “ta ledningen i den här frågan” och “finna ett sätt att p-synka omgivningen till dessa så att du kan köra dem fossilfria inom rimlig tid”.

Widding påpekade 2019 att övergången tar plats i Sverige, där fler kärnkraftreaktorer har stängts ner och ersatts med vindkraft, utgör betydande risker för elnätets tillförlitlighet och motståndskraft på grund av vindkraftens intermittenta karaktär.Hon påpekade också att vinstpotentialen i vindkraftsprojekt är mycket skev på grund av låga elpriser under högproduktionstider och oförutsett underhåll.I den här artikeln sammanfattar Göran Värmby en livlig diskussion kring ämnet klimatförändringar.


När mötet i Glasgow går mot sitt slut förklarar han att fler stora länder kommer att öka sin export och att mötets resultat är en besvikelse.Han kritiserar också det politiskt färgade Nobelpriset som tilldelas en förespråkare för misslyckade klimatmodeller och det faktum att 400 privatjetplan står parkerade på Glasgows flygplats.Sist men inte minst kritiserar han SVT för att ägna sig åt propaganda och gömma seriösa klimatrealister i vad som verkar vara en reklamkampanj.


Göran Värmby avslutar med att konstatera att de miljoner svenska kronor vi investerar i detta är helt riskfria.Han återupptar en mer seriös debatt där olika åsikter uppmuntras att framföras.Nu är det “förbjudet” att ha ett dåligt perspektiv.Medias bevakning av vädret i Hösten har varit särskilt informativ.
Alla de stora svenska nyhetsmedierna, inklusive Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Expressen,Aftonbladet, SVT och Sveriges Radio, har fört berättelser varje dag.Skälen är att den mellanstatliga panelen för klimatförändringar släppte sin sjätte rapport, AR6, den 9 augusti.


Detta är den sjätte rapporten från IPCC sedan starten 1988.Allt du läser eller hör i media kommer i slutändan från Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC).Jag kommer därför att ge en kort omformulering av IPCC:s syntes och metodik som en fotnot 1).Vi har hört det sägas igen att vi bara är tio år gamla.Media har vanligtvis presenterat IPCC:s resultat i ett negativt ljus.


SVT, till exempel, rapporterar inte att IPCC:s styrande organ, IPCC:s plenum, låter mer illavarslande än i tidigare rapporter.Denna skrift uppmärksammades mycket vid KU-utredningen 2014 om Nuon-affären, där Vattenfalls tidigare ordförande, Lars Westerberg, sa att Widding hade haft rätt men att han inte visste varför hon hade rätt eftersom han inte trodde att hon kunde ha förhindrade finanskrisen som drabbade Sverige 2008-2009.