Sat. Oct 1st, 2022

Anna Lind Död /\ Ylva Anna Maria Lindh, jurist och politiker för Sveriges Socialdemokrater, innehade posten som utrikesminister från 1998 fram till hennes alltför tidiga bortgång 2002. Före sin död tjänstgjorde hon som representant för Södermanlands län i riksdagen. Lindh knivhöggs av Mijailo Mijailovi på NK-varuhuset i centrala Stockholm den 10 september 2003; hon dog morgonen därpå på Karolinska sjukhuset, bara fyra dagar före en folkomröstning om att ersätta den svenska kronan med euron som valuta.

Anna Lindh ansågs allmänt vara nästa socialdemokratiska partiledare efter Göran Perssons avgång. Global solidaritet och miljöskydd var två av hennes främsta angelägenheter. Under sin karriär arbetade hon outtröttligt med dessa problem, först som miljöminister från 1994 till 1998 och sedan som utrikesminister under de sista fem åren av sitt liv.

Lindh föddes i Enskede-rsta, en förort till Stockholm belägen i sydost, till föräldrarna Staffan (1931-2017) och Nancy Lindh (1932-2005), men han tillbringade större delen av sin barndom i Enköpings stad. Hon gick med i Sveriges socialdemokratiska ungdomsförbunds lokalavdelning när hon bara var 12 år gammal, vilket markerade hennes officiella inträde i det politiska riket. Bland hennes första handlingar som partimedlem var en demonstration i opposition mot Vietnamkriget.

Fakta och bio om Anna Lind Död

  • Mellan åren 1982 och 1985, och återigen mellan 1998 och 2003, tjänstgjorde Lindh i riksdagen.
  • Hon var vice borgmästare i Stockholm 1991–1994 och som kultur- och miljökommissarie under den tiden.
  • Ingvar Carlsson utsåg henne till miljöministerposten efter att Socialdemokraterna vunnit valet det året (1994).
  • Lindh satte spår i historien med sina banbrytande ansträngningar att få EU att anta lagar som skyddar medborgare från exponering för giftiga kemikalier.
  • Dessutom förespråkade hon skapandet av en samordnad EU-politik för att bekämpa surt regn.
  • Statsminister Göran Persson valde Lindh att ersätta Lena Hjelm-Wallén i UD efter valet 1998.
  • Med ett globalt nätverk av framstående kontakter som han utvecklade under sin tid som ordförande för Svenska Socialdemokratiska Ungdomsförbundet, var Lindh en stark förespråkare för internationellt samarbete genom FN och EU.
  • En höjdpunkt i hennes karriär inträffade under det svenska ordförandeskapet i Europeiska unionen i början av 2001.


Lindh var chef för Europeiska unionens råd, ansvarig för att spegla Europeiska unionens officiella utrikespolitiska perspektiv.När hon reste med Europeiska unionens talesman för utrikes- och säkerhetspolitik, Javier Solana, i Nordmakedonien, under Kosovo-Makedoniska konflikten, förmedlade hon ett avtal som förhindrade ett inbördeskrig i landet.Nna Lindh avlider imorgon klockan 05.29 den 11 september 2003.


I ett par timmar är det helt tyst.Ingen kommenterar Annas tillstånd förrän familjen har pratat med barnen.
Deras mamma har gått bort.Senare efter midnatt kommer Göran Persson att kunna hålla en kort presskonferens där han ska bekräfta att han avgått som Sveriges utrikesminister.Han börjar bli lite illamående.Våra tankar går i första hand till Anna och hennes nära och kära: mamma Bo, pappa Bo, barnen och alla andra nära dem.Många av oss känner till dem, vilket är ganska mycket.
Det är svårt att riktigt förstå.


När Göran Persson avslutar sin presskonferens har han ett rosa sken över sig.En av det socialdemokratiska partiets mest utmärkande politiker har gått bort.Regeringen har mist ett erfaret statsråd och en bra arbetskamrat.Sverige har förlorat en av sina viktigaste ambassadörer, sitt ansikte mot resten av världen.
Anna Lindhs död har ödelagt ett helt samhälle.Blommor blommar utanför NK-huset, Arvfurstens slott och Rosenbadet.


Dagen efter hennes död samlas 50 000 människor på Sergels torg I Stockholm och Eva Dahlgren sjunger”Ängeln I rummet”, den sång som från och med nu kommer att förknippas med Annas död.Folk står högt, långa tillsammans, och arenan är tyst när Göran Persson talar.–Anna Lindh är död, men allt hade varit så mycket tyngre om vi inte kunde dela smärtan med varandra.Anna Lindh förväntades fylla 65 år 2022, men hon dog 2003 vid 46 års ålder. Den svenska utrikesministern kämpade med familjeproblem och Boss alkoholism till slutet, men han fann kärleken med en annan man före sin död.- Hon hade inte bara elände på slutet.Jag ville inte att hennes liv skulle sluta i oro, säger Anna Lindh-biografen Eva Franchell.

Anna Lind Död