Alexzandra Wickman Familj /\ Hans Olof Putte Wickman, född i Kristine församling i Falun och död i Grycksbo församling den 14 februari 2006, var en svensk klarinettist som specialiserat sig på jazz. Som klarinettist var han självlärd.

Alexzandra Wickman Familj
Alexzandra Wickman Familj

Wickman är född och uppvuxen i Stora Tuna, en liten stad nära Borlänge. Med 1944 tog han sommaranställning i Hasse Kahns orkester efter gymnasiet i Stockholm. Senare på 1940-talet bildade han sin egen sextett, som framförde såväl jazz av Benny Goodman som samtidsmusik. Fram till mitten av 1960-talet var denna sextett aktiv.

Wickman har de senaste åren framfört kyrkliga föreställningar med gitarristen Göran Fristorp och pianisten Jan Lundgren. 2004 uppträdde han tillsammans med Povel Ramel, Svante Thuresson, Jan Lundgren och Anders Berglunds storband i hyllningsshowen A homage to Putte, som presenterades med anledning av hans 80-årsdag.

Han uppträdde i Norrtälje Jazzfestival 2005, samt på Wickmans wänner-turné med Anders Berglunds storband och sångare som Björn Skifs, Jill Johnson och Sarah Dawn Finer. Jan Slottenäs storband har även turnerat med Wickman.

Alexzandra Wickman har gjort låtar sedan hon var ett litet barn och har i princip vuxit upp i countrymusikbranschen. Sedan den först kom till Sverige har mina föräldrar varit älskade av bluegrass och countrymusik. Hon konstaterar att hon tycker att den typen av musik är musikaliskt tilltalande eftersom hon växte upp på landet med kor, hästar, hundar och höns.

– Countrymusik är en av mina favoritgenrer. Alexzandra började skriva musik i tidig ålder och har sedan dess etablerat sig som sångerska och artist.

– Det här har varit en lång, lång, lång resa för att komma hit. Jag har alltid velat sjunga mina egna låtar på scenen, och jag har jobbat hårt för att nå det målet. Hon menar att det inte finns något annat alternativ när det gäller hennes professionella beslut.

I trädgårdsmästarbostaden i Nävekvarn, där hon växte upp i en familj av musiker och artister, lärde hon sig spela gitarr och piano. Fadern var gitarrist, munspelsspelare och banjospelare, medan mamman framförde piano och mandolin. Hemma var det mycket bluegrass och countrymusik. De tillbringade sina somrar i skärgården på en träbåt.

– Det var en dröm som gick i uppfyllelse. Alexzandra Wickman, som började skriva musik när hon gick i grundskolan i Nävekvarn, säger att det inspirerade henne att komponera.

– Jag brukade sitta i fårhägnen med min gitarr och spela medan solen gick ner och titta på fåren. Alexzandra förklarar, “Ibland satt vi ute och målade akvareller under syrenbersån.”

Hon planerar att besöka Nashville, Tennessees huvudstad, i vinter för att skriva musik och nätverka. Hon har på senare tid tilldelats ett stipendium för att studera countrymusik på andra sidan Atlanten.

– Jag är övertygad om att Nashville är rätt stad för mig. Det finns musik som jag tycker om. Vi delar ett gemensamt musikaliskt språk.

Alexzandra kommer att återvända till staden för andra gången. Hon reste precis med en grupp musikerkompisar. De bodde i ett stort, blått trähus och countrymusik spelades på alla radiostationer i bilen.

Alexzandra Wickman Familj
Alexzandra Wickman Familj

Möten med två av countrymusikens främsta namn står på gästlistan för Alexzandra Wickman och Kalle Moraeus när de åker på roadtrip i countrymusikens värld. Barbara Lamb och Wes Hightower

Med Kalle Moraeus och Doug Seegers, samt några av landets bästa musiker, reser Alexzandra Wickman landet runt med “Från Orsa till Nashville”. Turnén startar den 1 juni i Vara Konserthus och besöker 13 städer, inklusive stopp i Stockholm och rebro den 19 juni 2022. Se turnéschemat för mer information.

By Wishful

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *