Sun. Oct 2nd, 2022

Hur Gammal är Petra Mede /\ Petra Maria Mede är en svensk dansare, skådespelerska, komiker och TV-värd. Hon är född i Stockholm, men växte upp i Göteborg.

Mede är känd för sina många roller i komedier och som TV-värd. Hon är mest känd utanför Sverige för att ha varit värd för Eurovision Song Contest 2013 och 2016, samt för att vara värd för Eurovision Song Contest’s Greatest Hits 2015.

2009 var hon värd för Melodifestivalen 2009, där Sveriges bidrag till Eurovision Song Contest 2009 valdes. Samma år blev hon framröstad till Sveriges bästa kvinnliga komiker.

Efter att Loreen vann i Baku året innan, sprang Petra Eurovision Song Contest 2013 i Malmö, Sverige, i maj 2013. TV-kritiker och journalister från hela Europa berömde hennes insats och hon gjorde ett agerande under den stora finalens paus.

Hon var den första personen som var värd för sig själv sedan Mary Kennedy gjorde det i Dublin 1995. Men det fanns bara en show för tävlingen 1995.

2013 var det tre shower (två semifinaler och en final), alla som var värd av Mede själv. I finalen hjälpte Eric Saade till som greenroom-värd.

2015 var Mede och Graham Norton värdar för Eurovisions Greatest Hits EBU/BBC 60-årsjubileumskonsert, som spelades in den 31 mars på Eventim Apollo i Hammersmith, London, och visades i 27 länder.

2016 var Mede och Gina Dirawi programledare för den första semifinalen i Svenska Melodifestivalen 2016 på Scandinavium i Göteborg.

Vid en presskonferens den 14 december 2015 sa SVT att Mede och Mns Zelmerlow skulle vara värdar för Eurovision Song Contest 2016.

Mede var värd för tävlingen för andra gången och gick med Katie Boyle och Jacqueline Joubert som de enda som gjorde det mer än en gång.

Petra Mede utbildade sig tidigare på Balettakademin till balettdansös. Men när hon skadade ryggen svårt vid 20 års ålder var hon tvungen att sluta dansa balett.

Därefter tog Petra en lång semester av hälsoskäl innan hon bestämde sig för att studera till guide i Stockholm.

Petra blev inte känd som komiker förrän hon var 30.

Efter att hon deltog i en amatör-komeditävling 2005 tog hennes nya karriär fart på riktigt. På Svenska Stand Up-galan 2009 utsågs hon till årets bästa kvinnliga komiker. Alla visste då vem Petra var.

Petra Mede är välkänd för svenskar eftersom hon har varit med i några av deras favoritkomediprogram, som Parlament, Morgonsoffan, Hjalp!, Cirkus Möller och Hogklackat. På Stockholm Live har hon även gjort ståuppkomedi.

Petra Mede, 52, var tidigare ensamstående förälder till sin dotter Adeline, som hon fick med sin ex-pojkvän Mattias Günther.

I en intervju med Hant förra året sa hon att det är roligt och spännande att vara mamma, men att hon var tvungen att lista ut vad som var viktigast i hennes liv.

Jag är med min dotter när jag inte jobbar. Hon säger att jag tackar nej till alla sorters fester för det är lätt att göra det när jag har henne.

Hon har tidigare sagt att hon vill ha fler barn, men då trodde hon att hennes dotter Adeline, som hon fick när hon var 43, skulle räcka.

Jag försöker förändra saker och ting, och det är inte svårt. Jag är så glad att jag fick henne, och det gör mig mycket gladare än att vara ledsen över att jag inte fick mer.

Om jag bara hade vetat hur roligt det skulle vara… Petra Mede säger att det är lätt att se tillbaka och säga: “Titta, jag gjorde så många saker innan jag fick barn.”

Petra Mede håller sitt kärleksliv privat, så det är inte alltid lätt att ta reda på var hon är i ett förhållande.

Våren 2021 gjorde hon dock ett undantag när hon i “Let’s Dance” sa att det fanns någon speciell i hennes liv. Min kille kallar mig en blodiggel, du vet. Så, sa Petra till Hant, det ska du bara ta som en komplimang.

Sedan dess har paret gjort slut, och Petra Mede berättar att hon nu är singel.

Komikern var tidigare tillsammans med Mattias Günther, men när deras dotter, som nu är 10 år, föddes bröt de upp.

När vi ringer för att berätta hur glada vi är är hon fortfarande lite blyg men glad.

Det är så härligt att bli mamma igen. Hon säger: “Jag känner mig väldigt glad och lycklig.”

Petra fick covid-19 hösten 2020 och fick sluta med rollen som Katja i Bonusfamiljen.

Vi kunde inte göra någonting eftersom inspelningarna började dagen efter att jag blev sjuk. Petra säger: “Det här är det roligaste skådespelarjobbet jag någonsin haft.”

Petra gillar inte att prata om sjukdom eller död, så vi går inte in på hennes sjukdom. Däremot säger hon att när man är sjuk har man bara en önskan i livet.

– På den tiden var det bara att bli bättre. Jag fördes till sjukhus och fick syrgas. Hon säger också: “Jag vet att det finns människor som hade det mycket, mycket värre än jag.”

Men Petra är tillbaka i rampljuset, där hon hör hemma. Under pandemin arbetade hon på tv och skrev en annan bok samtidigt.

– Nu när jag är igång igen är jag tillbaka där jag hör hemma. Petra säger: “Att skriva böcker är mitt nyaste sätt att uttrycka mig på, och jag måste säga att det är väldigt tillfredsställande att skriva.”

Första delen av Petras självbiografi, Skam och hogmod I Savedalen, är

om hennes liv mellan 5 och 12 år. Hennes andra bok, Svindlande sunder I Blackeberg, handlar om hennes liv som tonåring.

Hur Gammal är Petra Mede

Jag är så otroligt glad och lycklig, och jag känner att jag har fått mycket. Du tar det dag för dag. Inget är klart, och inte en graviditet heller. Hon säger i programmet, “Jag kan inte vänta tills vi är klara.”

När programledaren Jenny Stromstedt frågade om det fanns en pappa på bilden sa Mede att hon skaffar barn på egen hand. Hon har också en tioårig dotter, som hon har valt att hålla utanför offentligheten.